As with a lot of steep blocks, the starting point was confirming a sound vehicular access sequence and then fleshing out the building locations based on that. This resulted in honest material choices that were practical in their specific location including:

  • the robust Island ECO blockwork exterior;
  • the bespoke TASCO polished block rising up over two levels to draw the visitor into the generous living room with raked ceilings. These blocks also provide a significant amount of the building bracing and is an effective acoustic baffle to the bedroom zone of the home;
  • spotted gum external cladding around the entry points to provide warmth to the façade; and
  • all rock spoil was reused on site to create level areas and retaining walls.

As the site is relatively exposed the materials selected for the project were robust to endure the intense wind and sun elements that can be experience on the top of a hillside.

Feature ducted gas heating system provides a focal point to the living room while also highlighting the texture of the polished blocks. The skillion rooves lift to the north east to draw morning sun into the outdoor space and living room. This room profile also keeps the overall building height down to minimise intrusion into the surrounding area.

The placing and layout of the townhouses was designed to provide separation for privacy and ensure that views from one were not prevented by the other, thus the upper floor level of the lower townhouse is adjacent to the lower level of the upper townhouse. This technique allows for generous on site turning and visitor parking. The interior layout was designed to be flexible for many families and the ability to adapt to various purposes.

The end result for these townhouses is spectacular.  They blend into the surrounding bush land beautifully and sit peacefully on the sloping block with amazing views. There is a feeling of elegance and luxury which has been achieved through attention to detail.